Windows görev zamanlayıcı kullanımı

13 Haz

Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere windowsun bizlere sunduğu görev zamanlama olayından bahsedeceğim.

Görev zamanlayıcısı nedir ?

Örneğin bir tane exe‘niz var, bu exe benim bir önceki yazımda anlattığım yedek alma exe’si olsun.

Exeyi çalıştırdığınızda, sizin belirttiğiniz dosyaları zipleyip bir yere yazıyor. Diyelim ki bu dosyaları her ay yedeklemek istiyorsunuz. İşte bu noktada her ay gidip exeye siz elle çalıştırmak yerine, windowsa görev veriyorsunuz, her ay şu günde şu saate git bu exeyi benim için çalıştır diyorsunuz. Böylece windows sizin için exeyi belirtilen gün ve saate çalıştırıyor.

Şimdi gelin nasıl görev zamanlıyoruz bakalım.

Görev Zamanlayıcı Nasıl yapılır ?

  1. Başlatı açın> Görev zamanlıyıcısı yazıp, Görev zamanlayıcısını açın.
  2. BaslatGorevZamanlayici

  3. Görev zamanlayıcı kitaplığına tıklayın> Sağ taraftaki Eylemler panelindne yeni klasör oluşturun
  4. GorevZamanlayici

  5. Klasör üzerinden sağ tıklayıp > Görev oluştur diyoruz.
  6. NewTask

  7. Açılan ekranda ilk olarak “Genel” tabı karşımıza gelicek. Burada görevimize isim ve açıklama giriyoruz.
  8. NewTaskGenel

  9. Tetikleyiciler tabına geçiyoruz.> sol alt köşeden “Yeni” butonuna tıklıyoruz.>Açılan ekranda bu görevin ne zaman tektileneceğini yani çalıştıracağımızı belirtiyoruz. Günlük aylık haftalık vs ne zaman tektilenmesini istiyorsanız bu ekranda ayarlamaları yapıyorsunuz.
  10. TaskTrigger

  11. “Eylemler” tabına geçip, sol alt köşeden yeni diyoruz > yapmak istediğimiz eylemi belirtiyoruz.
    Ben Programı başlat seçip, ilgili exe mi seçtim.
  12. actions

Koşullar ve Ayarlar kısmını default şekilde bırakabilirsiniz. Ya da özelleştirebilirsiniz.
Eğer buraya kadar geldiyseniz şuanda görev zamanlamış oldunuz artık çalıştırmak kaldı. İlgili klasörünüzün altında yeni oluşturmuş olduğunuz görev listelenmiş olmalı. Görevinizi seçip, sağ köşede ki eylemler tabından Çalıştıra tıklayıp bitiriyoruz.

taskRun

Evet arkadaşlar işlemlerimiz bu kadar. Takıldığınız yer olursa yorumlarda belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Not : Windows 10’a göre anlatılmıştır.

Teşekkürler

7 Replies to “Windows görev zamanlayıcı kullanımı

  1. Merhaba,
    ben printer ile ilgili bir görev yazmak istiyorum. bilgisayarım açık olduğu sürece 6 saatte bir test sayfası yazdırmasını istiyorum. bu şekilde kartuşların kurumasını önlemek istiyorum. bu mümkün mü acaba?

    • Merhaba,
      Evet, bunun için bir çıktıyı yazıcıya gönderen console uygulaması yapabilirseniz eğer daha sonra bu exeyi görev zamanlayıcı ile istediğiniz zamanda tetikleyebilirsiniz. Böylece çıktıları istediğiniz zaman aralıklarında otomatik almış olursunuz.

    • Merhaba,
      Görevi çalıştıran makinenin, görevi çalıştıracağı sırada açık olması gerekir. 7/24 açık olan bir makine ise, otomatik olarak update aldığı sürece denk gelmiş ise atlamış olabilir. Onun haricinde bir olasılık aklıma gelmiyor. Görevlerin tekrar saatlerini vs tekrar kontrol edip, gerekirse silip, baştan oluşturmanızı tavsiye edebilirim.
      İyi çalışmalar

  2. iyi günler acaba bilgisayar uyku modundayken genede görev çalışırmı “kullanıcı oturum açmışssa da açmamışsa da çalıştır tikini seçiyorum en kısa zamanda cevap verirseniz çok memnun olurum çalıştığım için online derslere giremiyorum bilgisayarın otomatik derse girmesi için ayarlıycam teşekkür ederim şimdiden

    • Merhaba,
      Tam olarak emin olmamak ile beraber çalışacağını sanmıyorum.
      Bir yere log atan basit bir uygulama yaparak bunu test edebilirsiniz. Eğer PC’niz uykudayken log atılmış ise çalıştığını görmüş olursunuz. Test yaparsanız, burada da paylaşabilir misiniz? ben de öğrenmiş olurum. Teşekkürler.

  3. Sistem boştayken bir script çalıştırmasını istiyorum ve sistem boşa düştükten 10 dk sonra ama 3-5 dk geçince çalıştırıyor

Bir Cevap Yazın