Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere AX’ın bizlere sunduğu DeleteAction özelliğinin kullanımını anlatacağım.
Delete Action nerelerde kullanılır, ne için kullanılır, nasıl kullanılır :
Bir biri ile ilişkili kayıtlar olduğunu düşünelim, örneğin bir başlık tablosu(Xtable) ve onun satırları(XLine) olduğunu varsayalım.
Kullanıcı gelip, başlıkta ki(Xtable) herhangi bir kaydı silmek istediğinde, buna bağlı bir satır(XLine) varsa o satırlarında silinmesini ya da silinmemesini veya sadece başlığın silinmesini isteyebilir ya da böyle bir yapı yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu tür durumlarda imdadımıza DELETEACTİON koşuyor.
Delete Action tanımlamak için yapmanız gerekenler sırasıyla;
- Tablo üzerinde Field, FieldsGroup, Index olan kısımlarda yer alan DeleteActions’a sağ tıklıyoruz > New Delete Actions diyoruz.
- İlişkili olduğu tabloyu seçiyoruz (Xtableda delete action tanımlıyorsak, Xline ile ilişkilidir o halde xLineı seçeriz). İlişkisi varsa otomatik olarak relation alanını dolduracak (Yoksa relation tanımlamanız gerekir).
- Delete action alanına geçiyoruz, nasıl bir işlem yaptırmak istiyorsak onu seçiyoruz.(Burada karşımıza 3 seçenek çıkar bu seçenkeleri aşağıda açıklıyorum).
Restirected | Kayda bağlı belirtilen tabloda kayıt varsa önce bunun silinmesini ister. |
Cascade | Direkt 2 kayıdıda siler. |
Cascade + Restirected | Birbirine bağlı kayıtlı olduğunu söyler, bu kayıtların hepsini silmek istiyor musunuz şeklinde soru yöneltir. Kabul edersek tüm kayıtları siler. |
İyi çalışmalar…
Faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler